Om vi föds- så dör vi. Döden är en självklar och oundviklig del av livet. Även om vi vet detta så kan döden komma som en chock och föra med sig sorg.
När en nära avlider kan våra liv vändas upp- och ned, men det kan också vara slutet på en lång väntan för den som lider av sjukdomar och/eller existentiell kris.
Sorg kan ta sig uttryck på många sätt. En del gråter mycket och andra inte alls. Sorgen kan komma och gå i vågor. Det vanliga är att efter att tiden har gått, så lättar sorgen. Hur lång tid det tar varierar från person till person, men många upplever det första året som svårast. Om du upplever att din vardag är svår att hantera på grund av sorg, kan det vara ett tecken på att du behöver söka stöd. Du som sörjer kan vända dig till vården eller din församling. Det finns även privata vårdgivare som erbjuder stöd och behandling för sorgebearbetning. På hemsidan som är skapad av våra myndigheter kan du hitta råd och stöd https://www.efterlevandeguiden.se/. För sorg hos barn- och unga kan ni läsa mer på BRIS eller på umo.se.
Många uttrycker att det är en del av sorgeprocessen att planera för- och delta i en minnesceremoni eller begravning. Vi på Södertörns Begravning har ofta fått höra att det är skönt att få tänka på praktiska frågor en stund. Kista eller urna? Fisk eller kött? Rosor eller liljor? Att sörja och planera för en begravning/ceremoni tar energi. Därför tror vi på Södertörns Begravning att det är viktigt att varje individ funderar kring sina egna förutsättningar. Orkar och vill jag ordna med detta själv, eller ska jag köpa mig fri?
Att som anhörig planera för och ordna med en eventuell ceremoni själv kan medföra en känsla av tillfredsställelse och lugn- det blir en del av bearbetningen och sorgeprocessen.