Oavsett om personen avlider i eget boende, särskilt boende eller på vårdavdelning ska närstående underrättas, såvida inte en tidigare önskan från den avlidne motsätter sig det. Läkare eller sjuksköterska fastställer dödsfall. Enligt tradition samt flera religioner ska den avlidne tvättas och få rena kläder. Ofta finns personliga kläder som vårdpersonal klär på och lyssnar på anhöriga om eventuella förändringar. Anhöriga får alltid var delaktiga i alla moment kring den avlidne om man önskar delta, men vårdpersonalen utför momenten oavsett. Den avlidne erhåller 2 stycken id-band, en på handled och en fotled.
Att se den avlidne
Visning av avliden görs vanligtvis en stund efter dödsfallet men kan även vara nästkommande dag för att kunna invänta långväga anhöriga.
När alla anhöriga som önskat träffa den avlidne känner sig klara ringer vårdpersonal på en bårbil/politibil som tar med den avlidne tillsammans med viktiga dokument.
Om anhöriga önskar se den avlidne igen går det att genomföra på bårhuset eller bisättningslokalen och då oftast i regi av begravningsbyrå.
Vad finns det för tidsramar?
Vi på Södertörns Begravning vet att det kan upplevas stressande och förvirrande kring när man som anhörig ska göra vad. Vi har därför nedan listat några viktiga förhållningsregler som du behöver ha koll på.
- Informera om dödsfall. Familj och de närmaste är viktigast, sedan kan det vara bra att informera övrig släkt, vänner, arbetsgivare och kollegor med flera. Det finns inga angivna tidsramar kring när detta ska ske, ta gärna hjälp av andra så du inte behöver ta alla kontakter själv.
- Kremering ska ske en månad efter dödsfall. Behöver du ansöka om anstånd för senare kremering gör du det hos Skatteverket.
- Efter kremering ska gravsättning ske inom ett år. Om det finns särskilda skäl till att det inte kan ske inom ett år behöver man ansöka om anstånd hos huvudmannen för begravningsverksamheten och/eller hos krematoriet.
- Efter att någon avlidit har du 4 månader på dig att göra en bouppteckning. Det kan du upprätta själv eller anlita en jurist/begravningsbyrå. Skatteverket kommer att skicka ett brev till dödsboet med viktig information inom tre veckor efter dödsfallet. Tänk på att du även behöver ett dödsfallsintyg, om du inte har fått ett sådant så kan du kontakta Skatteverket. Om ni behöver anstånd för bouppteckning ansöker ni om det hos Skatteverket.